Blog

Blog

Zelené střechy se v posledních letech stávají čím dál více populárními, proč?

Zelené střechy představují budoucnost stavebnictví a mají obrovský potenciál změnit vzhled našich měst k lepšímu.

Každý z nás si asi umí představit, že zelené střechy dokáží uprostřed shonu velkoměsta vytvořit pocit klidu a harmonie, ale kromě estetického hlediska mají také mnoho dalších výhod.


  • Fungují jako skvělá izolace, která v létě ochlazuje interiér budovy a v zimě naopak udržuje teplo uvnitř. Tím pádem šetří energii potřebnou na vytápění a klimatizaci, což se pozitivně projeví na provozních nákladech budovy.
  • Dalším významným benefitem zelených střech je jejich schopnost zadržovat dešťovou vodu. Při silných deštích dokáže vegetace na střeše pohltit velké množství vody, která by jinak skončila v kanalizaci a mohla by způsobit lokální záplavy. Zelené střechy tak fungují jako jakési přírodní houbičky, které pomáhají regulovat koloběh vody ve městě.
  • V neposlední řadě mají zelené střechy pozitivní vliv na kvalitu ovzduší a celkové mikroklima v okolí budovy. Rostliny na střeše přirozeně filtrují vzduch, zachycují prach a produkují kyslík. Díky odpařování vody z vegetace se také ochlazuje vzduch v bezprostředním okolí, což může být velmi příjemné zejména během horkých letních dnů.

Fascinující je také rozmanitost zelených střech. Mohou být koncipovány jako extenzivní s nenáročnými sukulenty a travinami, které vyžadují minimální údržbu, nebo jako intenzivní se složitějšími zahradami plnými květin, keřů a stromů. Zelená střecha tak může být místem odpočinku a relaxace pro obyvatele domu, ale i domovem pro různé druhy hmyzu a drobných živočichů.

Při navrhování zelených střechbereme v potaz mnoho faktorů, jako jsou například klimatické podmínky dané lokality, nosnost střešní konstrukce nebo správná volba vegetace a substrátu. A právě hledání optimálních řešení pro různé typy budov a prostředí je pro nás velkou výzvou a motivací.

Ať už je to kancelářská budova s relaxační zónou na střeše, bytový dům se společnou zahradou pro rezidenty nebo škola s naučnou stezkou o přírodě, zelené střechy nabízejí nekonečné možnosti využití a my věříme, že zelené střechy mají v moderní architektuře nezastupitelné místo a jejich potenciál zdaleka není vyčerpán.

Naším cílem je posunout využití zelených střech na novou úroveň, hledat inovativní řešení a inspirovat ostatní k následování tohoto trendu kdy se zelené střechy stávají běžnou součástí našich měst a přispívají tak k vytvoření zdravějšího a krásnějšího prostředí pro život.

Přinášíme nejlepší systémové řešení

  • Přinášíme nejvhodnější řešení.
  • Sledujeme nejnovější trendy, technologie a vývoj cen materiálů.
  • Využíváme našich bohatých zkušeností z realizací.
  • Optimalizujeme náklady.
  • V dané oblasti se pravidelně školíme.
Nezávazná poptávka
ARSY line - tvorba webových stránek a eshopů